خرطومی جاروبرقی

معرفی قطعات ماشین لباسشویی

گروه صنعتی قائم در این مطلب به معرفی قطعات ماشین لباسشویی و فروشگاه قطعات ماشین لباسشویی و عملکرد آنها می پردازد.

احتمالا بارها لباس‌های‌تان را شسته‌اید اما آیا تا به حال به آنچه که درون ماشین لباسشویی رخ‌ می‌دهد توجه کرده اید.

چگونه یک ماشین لباسشویی کار‌ می‌کند؟

تنوع طراحی ماشین‌های لباسشویی بوسیله تولیدکننده‌ها زیاد است، اما اصول کلی اساساً یکسان است و به دو قسمت تقسیم‌ می‌شوند: سیستم کنترل دستگاه و سیستم مکانیکی آن.

_سیستم کنترل دستگاه شامل زمان سنج، صفحه کنترل، انتخاب میزان ظرفیت ( کلید فشار)، انتخاب دمای آب و کلید دریچه دستگاه‌ می‌باشد.

_سیستم مکانیکی از موتور، برنامه، چنگ زدن، مخزن شستشوی داخلی و خارجی، سیستم تعلیق، هم زن، لوله ها، دریچه آب و رابط موتور یا تسمه تشکیل شده است.

ماشین لباسشویی با وارد کردن آب و ماده شوینده در تار و پود لباس‌ها آنها را تمیز‌ می‌کند. عمل‌کرد با فشار وارد کردن آب ترکیب شده با ماده شوینده در میان تار و پود لباس‌ها، باعث‌ می‌شود این ماده شوینده به صورت شیمیایی آلودگی فرو رفته در لباس‌ها را از تار و پود آن جدا کند. قدر نعمت‌ها را داشته باشیم. در قدیم افراد باید لباس‌ها را‌ می‌خیساندند و سپس چنگ‌ می‌زدند تا آلودگی‌های لباس را پاک کنند. در بعضی از شوینده‌ها، چرخ‌دنده هم‌زن جلویی و عقبی لباس‌ها را به طرف پایین مخزن شستشو‌ می‌کشند. سپس لباسها دوباره به قسمت بالا‌ می‌روند و هم‌زن آنها را چنگ‌ می‌زند.

در بعضی دیگر لباس‌ها در مخزن شستشو بارها و بارها در آب معلق‌ می‌شوند. هنگامی که آب از طریق لوله‌ها خارج‌ می‌شود، مخزن لباسشویی با استفاده از نیروی گریز از مرکز و با چرخش بین ۵۰۰ تا ۱۲۰۰ دور در دقیقه (با توجه به مدل ماشین لباسشویی) آب باقیمانده را به زور از لباس‌ها و تار و پود آنها بیرون‌ می‌راند.

گروه صنعتی قائم سعی دارد تا اطلاعات عمومی و اطلاعات فنی خود را در اختیار عموم قرار دهد، از این رو در این مطلب با قطعات و اجزای ماشین لباسشویی آشنا میشویم.

در ادامه به معرفی قطعات ماشین لباسشویی می پردازیم.

بخشی عمده ای از این قطعات تولید داخلی شرکت قائم بوده همانند: شلنگ های ورودی و خروجی ، دستگیره و زبانه ها ، لولا ها و پیچ و پروانه و….

عملکرد 10 قطعه ماشین لباسشویی :

1-کلید خاموش / روشن ماشین لباسشویی

2-لامپ خبر (چراغ روشن/خاموش)

3-میکرو سوییچ

4-شیر برقی

5-هیدرو استات

6-المنت (هیتر)

7-ترموستات لباسشویی

8-پمپ تخلیه (واتر پمپ)

9-تایمر

10-موتور ماشین لباسشویی

کلید خاموش / روشن ماشین لباسشویی

در لباسشویی‌های قدیم کلید بر روی بدنه قسمت جلوی ماشین لباسشویی نصب شده و پس از انتخاب برنامه شستشوی مورد نظر با فشار کلید اجرای برنامه شستشو لباس‌ها آغاز می‌شود. اما امروزه، کلید ماشین در بیشتر ماشین‌های لباسشویی با نمایشگر دیجیتالی به صورت کلید معمولی یا لمسی بر روی برد الکترونیکی نصب شده است.

لامپ خبر یا چراغ روشن/خاموش

این در مدل‌های قدیمی می‌باشد چون در مدل‌های جدید نمایشگر وجود دارد، لامپ خبر: این لامپ به خروجی کلید درب ماشین لباسشویی بسته می‌شود. با تنظیم ولوم تایمر و فشار دادن کلید خاموش و روشن لامپ روشن خواهد شد.

عملکرد لامپ خبر/ هشدار

اولاً بیانگر وجود برق در ماشین و روشن شدن آن خواهد بود دوماً روشن شدن لامپ به منزله صدور فرمان تایمر به سایر قطعات الکتریکی است. از این رو همزمان با روشن شدن لامپ می‌بایست شاهد انجام عملیات بعدی ماشین (اولین عمل آبگیری ماشین است) باشید.

میکرو سوییچ

بعد از تنظیم تایمر لباسشویی و روشن کردن ماشین لباسشویی اگر درب به صورت صحیح بسته شده باشد، میکروسوییچ درب لباسشویی عمل کرده و برق را به شیر الکتریکی می‌رساند و آب لباسشویی می‌شود.

میکروسوئیچ یک قفل ایمنی است تا در حین کار درب لباسشویی باز نشود. دسترسی بچه‌ها به ماشین لباسشویی امکان انجام این عمل را افزایش می‌دهد. باز شدن درب در لحظاتی که ماشین مشغول آب‌گیری از لباس‌های شسته شده است (دور تند) فوق‌العاده خطرناک است. به همین دلیل فاز را پس از کلید به میکروسوئیچ می‌دهند. در صورت بسته شدن درب به طور کامل و با فشار زبانه قفل به محور میکروسوئیچ، کنتاکت‌های داخل آن به یکدیگر متصل شده و فاز از میکروسوییچ به سمت سایر اجزاء الکتریکی مدار خارج خواهد شد.

میکروسوئیچ مغناطیسی درب (اینترلاک)

در مبحث میکروسوییچ به این نکته اشاره شد که در صورت باز شدن درب، میکروسوئیچ مانع ادامه کار ماشین شده و برق مدار قطع خواهد شد اما باز شدن درب و ریختن آب و مواد شوینده به خارج از ماشین مشکلات جدیدی را به همراه خواهد داشت. از این رو طراحان ماشین‌های لباسشویی علاوه بر میکروسوییچ، مدار را مجهز به قفل مغناطیسی می‌سازند. با بسته شدن درب به طور کامل، کلید میکروسوییچ بسته شده و به سایر اجزاء اجازه فعالیت می‌دهد.

با استارت ماشین، مغناطیس به وجود آمده در سیم‌پیچی قفل، زبانه فلزی درب را جذب نموده و مانع باز شدن آن در طول کار ماشین می‌شود. وارد کردن فشار به منظور باز کردن درب، موجب شکستن قفل می‌شود. در ماشینهایی که مجهز به قفل مغناطیسی هستند (مانند ارج و بایا تک)، نمی‌توان بلافاصله پس از خاموش شدن ماشین لباسشویی درب را باز نمود. بلکه می‌بایست حداقل به مدت ۲ دقیقه صبر کنید تا میدان مغناطیسی داخل سیم‌پیچی قدری ضعیف شود. پس از آن نسبت به باز کردن درب ماشین اقدام کنید.

شیر برقی

عمل ورود آب به داخل ماشین توسط شیر برقی و با استفاده از اصول اولیه عملکرد رله‌های مغناطیسی انجام می‌شود. با اتصال برق به بوبین شیر برقی، در داخل آن مغناطیس به وجود آمده، اهرم فلزی را به سمت داخل خود جذب و با این عمل، لاستیک سر اهرم از منفذ شیطانک جدا می‌شود. آب از مسیر ورود، داخل شیر برقی و پس از آن به سمت جاپودری هدایت می‌شود.

عبور آب از شیر برقی مادامی که برق سیم‌پیچ قطع نشده است ادامه خواهد داشت ولی با قطع برق (که توسط عمل کلید داخل هیدرواستات انجام می‌شود) و با فشار فنر پشت اهرم فلزی، لاستیک سر اهرم، منفذ وسط شیطانک را مسدود نموده و تنفس شیر برقی قطع می‌شود. به همین دلیل آب مجدداً در پشت شیر برقی متوقف شده و در انتظار اتصال مجدد برق به سیم‌پیچ شیرالکتریکی خواهد ماند.

در برخی از ماشین‌های لباسشویی شیر برقی دارای یک خروجی است اما در سایر لباسشویی‌ها، از شیر برقی، با دو خروجی آب استفاده شده. البته عملکرد در هر دو نوع شیر مذکور کاملا یکسان است اما در شیرهای دوبله، قسمتی خاص از برنامه لباسشویی از سایر برنامه‌ها تفکیک شده است.

هیدرو استات

وظیفه اصلی هیدرواستات تنظیم آب مخزن است و با رسیدن آب به حد مجاز تعیین شده، آبگیری ماشین را متوقف می‌نماید.

ساختمان الکتریکی هیدرواستات بسیار شبیه کلید تبدیل است. در واقع هیدرواستات دارای ۳ کنتاکت است که یکی مشترک و دو کنتاکت دیگر غیر مشترک هستند. همواره یکی از کنتاکت‌های غیرمشترک (در حالت عادی یا زمانی که هیدرواستات فعال می‌شود) به کنتاکت مشترک متصل است.

عملکرد هیدرواستات

تا اینجا متوجه شدید، برق پس از دو شاخه – سیم رابط وارد کلید در ماشین لباسشویی می‌شود. پس از فرمان برای شروع به کار لباسشویی میکروسوییچ قفل شده و برق به شیر برقی (شیر الکتریکی) رسیده و آب وارد مخزن می‌شود.

ارتفاع آب در شیلنگ تخلیه، مخزن و شیلنگ هوای هیدوراستات همزمان بالا آمده و هوای بین پرده دیافراگم هیدرواستات و سطح آب مرتبا متراکم می‌شود تا بدانجا که هوای متراکم شده قدرت به عقب راندن پرده دیافراگم را به دست خواهد آورد. با حرکت دیافراگم به سمت عقب، اتصال کنتاکت مشترک و کنتاکت مربوط به شیر برقی قطع و به کنتاکت غیرمشترک بعدی متصل خواهد شد. به عبارت دیگر فاز از شیر الکتریکی جدا و به بوبین موتور تایمر یا برد الکتریکی متصل می‌شود تا با حرکت توپی تایمر، سایر مراحل به انجام وظایف از پیش طراحی شده خود بپردازند.

بر روی بدنه هیدرواسات یک پیچ دیده می‌شود که توسط کارخانه سازنده بر روی آن رنگ ریخته شده است. لازم است بدانید، پیچ مذکور در واقع تعیین کننده زمان عملکرد کلید داخل هیدرواستات بوده و در صورت چرخاندن پیچ و خارج نمودن آن از وضعیت فعلی، بدون شک ارتفاع آب درون مخزن تغییر خواهد نمود.

المنت یا هیتر

شستشوی لباس‌های کثیف با آب سرد، عملاً بازده و راندمان را کاهش داده و شستشو کیفیت چندانی نخواهد داشت. به همین جهت برای شستشوی بهتر با آب گرم وجود المنت (هیتر) در لباسشویی الزامی است. المنت ماشین لباسشویی از نظر ساختمان بسیار شبیه المنت آبگرمکن برقی است. ابتدا سیم کرم آلومینیوم و یا کرم نیکل را درون خاک چینی قرار داده و بر روی آن روکش فلزی (ترجیحاً) فولادی نصب می‌کنند. محل استقرار المنت، قسمت تحتانی مخزن اصلی لباسشویی (چلیک) است. جهت آب‌بندی المنت از یک لاستیک که بین دو صفحه فلزی فشرده می‌شود بهره می‌برند.

عملکرد المنت

از آنجا که المنت توسط یک قطعه لاستیکی آب بندی می‌شود، هرگز نباید المنت را در شرایطی که ماشین فاقد آب است برقدار نمود. اگر لباسهای شسته شده، تمیز نمی‌شوند، یکی از علل ممکنه می‌تواند سوختن المنت باشد. المنت را می‌توان توسط چراغ سری (شکل ۱۰-۳)، و یا آومتر (۱×R) تست نمود. پس از تعویض المنت و قبل از راه اندازی ماشین، ابتدا درام را با دست بچرخانید تا از عدم درگیری المنت با درام مطمئن شوید، سپس لباسشویی را به برق متصل نموده و شستشوی لباسها را ادامه دهید.

ترموستات لباسشویی

بعد از اینکه توسط تایمر به المنت برق رسید تا آب گرم شود. از آنجا که جریان مصرفی هیتر تا حدودی زیاد است، قطع و وصل مرتب آن، سطح کنتاکت‌های مربوطه را در تایمر ضعیف می‌کند و موجب اتصال آنها به یکدیگر می‌شود. حال در صورت خرابی تایمر و بالا رفتن دمای آب می‌تواند منجر به بروز مشکل بزرگی شود. جهت جلوگیری از چنین مشکلی قبل از المنت یک ترموستات قرار داده اند تا فاز پس از ترموستات به هیتر برسد.

عملکرد ترموستات لباسشویی

صفحه انعکاس حرارت در ارتباط مستقیم با آب مخزن است و با زیاد شدن دمای آب، گرم شده و این گرما را به تیغه‌های غیر همجنس منعکس می‌کند.

صفحه حساس یا به عبارتی، تیغه‌ای که از حساسیّت بیشتری نسبت به گرما برخوردار است، منبسط شده و براثر ازدیاد طول، موجب قطع ارتباط پلاتین‌های داخل ترموستات می‌شود. با قطع ترموستات، المنت عمل تولید گرما را متوقف کرده و دمای آب به تدریج کاهش می‌یابد. با کاهش دما، صفحه حساس نیز به وضعیت عادی خود باز گشته و موجب برقراری مجدد برق هیتر می‌شود.

پمپ تخلیه یا واتر پمپ

وظیفه واتر پمپ، تخلیه آب داخل ماشین از طریق شیلنگ مخصوص به خروجی فاضلاب است.

با اتصال برق به سیم‌پیچ پمپ، میدان مغناطیسی اصلی شکل گرفته و در حلقه‌های اتصال کوتاه مسی، ولتاژ القایی به وجود می‌آید. تحت اثر ولتاژ القائی در این حلقه ها، جریان جاری شده و در نتیجه میدان مغناطیسی جدیدی ظهور می‌کند.

روتور تحت تأثیر دو میدان موجود (همانند موتورهای آسنکرون)، به چرخش در آمده و از آنجا که پروانه همزن با آن کوپل شده است، عمل تخلیه آب، آغاز می‌شود. یقیناً متوجه این مسئله شده‌اید که نوع موتور به کار گرفته شده در پمپ تخلیه ماشین لباسشویی، موتور با قطب چاکدار است.

هرگاه در لباسشویی، عمل شستشو به خوبی انجام شود اما آب کثیف تخلیه نگردد، به طور قطع مشکل از پمپ تخلیه است. که بعد از تخلیه آب لباسشویی از طریق دریچه پایین لباسشویی، پمپ را از بدنه ماشین جدا ساخته و به بررسی عیب بپردازید.

در برخی موارد خود سیم‌پیچ سوخته و یا نیم سوز است اما در موارد دیگر، پیچیدن نخ و الیاف مشابه به دور پروانه همزن، مانع عملکرد پمپ می‌شوند که با خارج ساختن این مواد از پمپ، مشکل ماشین نیز رفع خواهد شد.

تایمر لباسشویی

تایمر را می‌توان عامل اصلی اجرای برنامه‌های شستشو در یک ماشین لباسشویی اتوماتیک دانست. به وسیله این قطعه هر یک از قطعات الکتریکی ماشین مانند شیر برقی، هیدرواستات، پمپ تخلیه، المنت (هیتر)، موتور و… در زمان مناسب به انجام وظیفه طراحی شده خواهند پرداخت.

تایمر از دو قسمت موتور تایمر و جعبه اتصالات تشکیل شده است. موتور تایمر در واقع بویینی است که با برق ۲۲۰ ولت، میدان مغناطیسی لازم جهت به چرخش در آوردن چرخ دنده‌ها و در نهایت شافت اصلی را برعهده دارد. توسط این بوبین و چرخ دنده‌ها، گشتاور لازم جهت به چرخش در آوردن توپی در میان کنتاکت‌های مربوطه ایجاد می‌گردد. جعبه اتصالات قسمتی است که در آن تمامی فیش‌های متصله به تایمر با توپی در حال چرخش درگیر می‌شوند.

موتور ماشین لباسشویی

به منظور حرکت لباس‌ها در داخل آب با مواد شوینده و خشک نمودن نسبی لباس‌ها، موتور دو سرعته در لباسشویی‌های اتومات نقش به سزایی دارد. دسته بندی کلی موتورهای الکتریکی، موتور لباسشویی را می‌توان از نوع موتورهای تکفاز چند سرعته آسنکرون دانست. در این موتورها عموماً از دو سرعت متفاوت به منظور شستشوی لباس‌ها و همچنین خشک کردن آنها استفاده شده است.

دور تند لباسشویی که از آن به منظور آبگیری و خشک کردن لباس‌ها، استفاده می‌شود و سرعت آن معمولا در حدود ۸۰۰ دور در دقیقه است، حالت کلی یک موتور آسنکرون با دو سیم‌پیچ اصلی و کمکی را داراست.

اگر مطالب بالا را مطالعه کردید از طریق لینک زیر وارد مقاله بعدی شوید.

تا بیشتر با شرکت گروه صنعتی قائم و چگونگی تهیه قطعات داخلی و خارجی لباسشویی آگاه شوید.

دیدگاهتان را بنویسید